Organitza la teva
BioMARató
Amb la BioMARató tens l’oportunitat de documentar la biodiversitat marina i costanera de la teva regió amb la ciència ciutadana. Convida els habitants de la teva zona a conèixer i documentar la biodiversitat dels vostres mars i costes.
Utilitza la plataforma MINKA per pujar les teves observacions. Cada observació registrada compta i es compartirà en repositoris accessibles als equips de recerca i al públic general.


Per què organitzar una BioMARató?

Com organitzar la teva BioMARató?
Planifica
La durada de la BioMARató ha de ser de sis mesos, començant el primer cap de setmana de maig fins al 15 d’octubre.
El període d’activitat de la BioMARató ha de ser el mateix a totes les ubicacions de replicació per tal de garantir la comparabilitat dels resultats entre regions. A més, el mes d’octubre coincideix amb la iniciativa Ocean Cities Month.
Construeix el teu equip i crea el projecte a MINKA
- Involucra entitats col·laboradores, equips científics i persones voluntàries que puguin mobilitzar la teva comunitat.
- Descarrega’t les guies d’usuari de MINKA per començar a crear el teu projecte a la plataforma.
Passa a l’acció
- Assegura’t que tots els membres de l’equip i els participants tenen la formació necessària per utilitzar MINKA.
Sistemes de recompenses i incentius:
- Cada organitzador pot decidir si vol reconèixer la contribució dels participants i fer-se’n càrrec.
- El reconeixement es pot basar en rànquings visibles a la plataforma MINKA per a cada projecte o en les dades mostrades als panells de control.
- Les recompenses poden ser premis o altres tipus d’incentius.
Comunica
És obligatori:
- Compartir i comunicar els resultats de la BioMARató amb l’equip de l’ICM-CSIC al final de l’esdeveniment.
- Fer servir els logotips oficials de MINKA, BioMARató i ICM-CSIC en totes les activitats, accions i canals de comunicació (això inclou materials de formació i altres materials impresos o digitals).
- Si es vol traduir el nom de BioMARató a una altra llengua o adaptar el logotip, cal contactar primer amb l’equip coordinador a biomarato@minka-sdg.org.
- Les observacions de MINKA han de ser citades correctament, així com l’Observatori MINKA, seguint la Guia de citació de MINKA.
Condicions recomanades:
- Es recomana crear un compte d’Instagram específic per a cada BioMARató per connectar amb el públic objectiu i difondre coneixement i activitats.
- La creació i gestió de contingut són responsabilitat de cada organitzador per al seu compte de xarxes socials de la BioMARató.
- Quan es publiqui informació general de l’esdeveniment, s’ha d’interactuar i mencionar el compte d’Instagram @biomarathon.international
Analitza
- Valida les observacions que la teva comunitat registra a MINKA. Pots analitzar-les a través de les eines disponibles i organitzar sessions d’identificació d’espècies per ajudar-los a interpretar els resultats!
- Publica les dades en repositoris oberts i difon els descobriments de la teva BioMARató a través dels teus canals de comunicació.
Fes balanç
- Recull les valoracions dels participants i de l’equip, per exemple, amb una enquesta de valoració.
- Celebra els resultats amb la teva comunitat, pot ser un acte virtual o presencial.
- Dona’ns feedback a l’equip coordinador de l’ICM-CSIC. Volem saber com ha anat la teva BioMARató!



Contacta amb nosaltres!




